...

Основна школа за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом

015 341 129
osnovnaskolasvsava@gmail.com Драгише Пењина 31, Шабац

Т.Р. за донације: 840-4354760-02

Актуелности

Распоред наставе на даљину →Распоред

Презентације и снимци са конференције дигитално образовање 2020 биће објављени на →сајту

15.05.2020 Дан породице

Наши ученици у познатом окружењу својих најближих. Да ли има нешто лепше от топлине дома и породице?

Погледајте све видео снимке..

Наши ученици у свом породичном окружењу

ВИДЕО 1

ВИДЕО 2

21. март – Међународни дан особа са Дауновим синдромом

У суботу је званично дошло пролеће, али овај датум је значајан и по томе што се 21. марта обележава Међународни дан особа са Дауновим синдромом, затим је то и светски дан шума, али и Међународни дан поезије. Да смо данас у школи, изашли бисмо у школско двориште да поздравимо пролеће, читали бисмо поезију посебно одабрану за ову прилику, али овога пута ћемо само поделити неке лепе тренутке са часова наших ученика и присетити се како је то било у школи пре само недељу дана.

Галерија фотографија
... ...

13.3.2020. Чајанка са дефектолозима и родитељима

Како би се створила једна добра и пријатељска веза између дефектолога и родитеља који имају децу са сметњама у развоју, ОШ „Свети Сава“ је организовала неформалну трибину под називом „Чајанка са дефектолозима и родитељима“. Неколико дана пред овај догађај објављена је забрана јавних окупљања до 100 људи, међутим то нас није омело у намери да се ова трибина одржи. Окупљеним родитељима обратила се директорка школе Катарина Томић и захвалила што су се одазвали нашем позиву.

Повео се разговор на многе теме које су кључне за живот ових породица као што су: законски положај родитеља, подстицаји друштва, рана интервенција, утицај свих институција које учествују у развоју њихове деце као и неоспоран утицај невладиних организација које се боре да се положај ове деце, а касније и људи у друштву промени. Значајну улогу на трибини свакако је имала наша увек драга гошћа Весна Павловић, председница Удружења за помоћ особама са аутизмом.

Она је закључила да оваквих окупљања треба да буде још више и да смо на овај начин показали колико смо јединствени у намери да будемо велика помоћ нашој деци, они с једне стране као њихови родитељи, а ми као десна рука и веома важна карика у оспособљавању њихове деце за што лепши и квалитетнији живот.

Галерија фотографија
... ...

8.3.2020. Међународни дан жена

Поводом Међународног дана жена у школи је организована „Чајанка за маме“ у понедељак 9. марта када су колегинице Тања и Александра угостиле маме наших ученика. Уз осмех наших колегиница и питања шта све мучи драге маме, дошли смо до разних одговора, предлога и решења. За ову прилику смо припремили поклоне у виду књига и медених срца, али нам се чини да им је више значило наше присуство и разумевање њихових проблема.

Дружење је протекло у једној веома пријатној атмосфери и родитељи су рекли да једва чекају нове сусрете са дефектолозима наше школе. Ученици наше школе су такође обрадовали своје маме поклонивши им једну дивну приредбу за коју се посебно ангажовала наша колегиница Милица.

Галерија фотографија
... ...

6.3.2020. Европски дан логопеда

У нашој школи је обележен Европски дан логопеда. Наши колегинице - логопеди М.Ковачевић и Т.Милошевић су за ту прилику припремиле адаптивну свеску на тему "Материјали" и поклониле је школској библиотеци. Поред тога, са групом ученика је реализована говорна радионица : "Богађење речника - материјали". Кроз пажљиво одабран дидактички материјал и реализацију планираних активности допринело се не само богаћењу речника, него и побољшању визуелне перцепције, фине моторике, побољшању и одржавању пажње и концентрације. Оно чему се у нашој школи увек тежи и овај пут, развијала се вршњачка подршка и позитивна клима међу ученицима.

Хвала нашим логопедима на још једној успешно реализоаној говорној радионици.

Галерија фотографија
... ...

05.03.2020. Јасминка Петровић и Креативни центар

Наша школа је 28. фебруара обележила национални књиге, али за део ученика који су били у преподневној смени, те нису испратили овај догађај, организовали смо још једну радионицу на којој смо пустили снимак који је само за нашу децу снимила Јасминка Петровић, читајући одломак из своје књиге „Мене је тешко не волети“.

Подсетили бисмо да је Јасминка написала више од тридесет књига за децу и младе, дела су јој превођена на двадесет пет језика, а у Србији је освојила многе престижне награде и признања. Од свег срца препоручујемо њене књиге које ће вас натерати да се смејете, плачете, замислите или једноставно уживате у чудесној моћи речи.

Галерија фотографија
... ...

02.03.2020. Презентација за родитеље - „Значај радне терапије код деце са сметњама у развоју“

Координаторка тима за сарадњу са породицом, Татјана Владисављевић, организовала је презентацију за родитеље „Значај радне терапије код деце са сметњама у развоју“. Родитељи су били изузетно заинтересовани да постављају питања и да укажу на проблеме са којима се свакодневно суочавају.

Колегиница Владисављевић је започела ово дружење реченицом: „Да ли вас је неко скоро питао - како сте“, те се на један врло леп начин приближила мајкама и очевима, који су били дирнути овим гестом и захвални што су могли отворено да разговарају о свему што њих, као родитеље деце са сметњама у развоју, мучи и брине.

Галерија фотографија
... ...

28.02.2020. Национални дан књиге – „Читајмо гласно“ акција Друштва школских библиотекара

Угостили смо наше мале другаре из комшијског вртића „Буба-мара“ и заједнички прославили Национални дан књиге „читајући гласно“, а библиотекарка је за ову прилику одабрала књигу Јасминке Петровић, „Од читања се расте“. Наши гости, ученици и наставници су видно уживали у веселој атмосфери, а након читања које је у једном тренутку заиста заличило на позориште захваљујући расположеном Ђорђу и нашој Александри, мали другари су нам извели свој плесни перформанс који је свима измамио осмехе.

Заједнички смо констатовали да ових дружења треба да буде још више. Довољно је видети како се ученици наше школе радују друштву другара из вртића и то вам једноставно испуни срце...

Галерија фотографија
... ...

27.01.2020. Школска слава и дан школе

Традиционално је у ОШ "Свети Сава" обележен дан школе и школска слава. Након ломљења колача, сви присутни су уживали у приредби ученика школе који се сваке године радују овом дану и нашим лепим обичајима.

Галерија фотографија
... ...

22.01.2020. Робот пчелице у настави

Ученици су уживали на часу који је данас био посебно обогаћен паметним пчелицама - роботима. Дефектолози су заједно са ученицима користећи свој глас давали команде пчелици, која би потом извршавала ту наредбу крећући се у задатом правцу. Број корака који пчелица направи такође је одређен бројем понављања гласовне команде. Открили смо заједнички шта све пчелице могу, а ученике је највише занимало да ли могу полетети. Данас нису, а за неки други пут видећемо, можда и полете....

Галерија фотографија
... ...

Честитка за НГ 2020

ОШ Свети Сава честита свима 2020. годину!

...

27.12.2019. Традиционална изложба у галерији КЦ-а

Удружење за помоћ особама са аутизмом и ученици наше школе су заједнички направили дивне експонате за новогодишњу изложбу која је свечано отворена 27.12. у 18ч у галерији КЦ-а. Захваљујемо се свима који су дошли да нас подрже у нашим традиционалним новогодишњим активностима јер то нам даје подстрек да из године у годину будемо још вреднији и креативнији.

Галерија фотографија
... ...

25.12.2019. Новогодишња приредба-Стартит центар

У Стартит центру је одржана новогодишња приредба у сарадњи са волонтерима Црвеног крста и омладинског позоришта "Вожд" уз неизоставну подршку наших пријатеља из Удружења за помоћ особама са аутизмом. Користимо ову приилику да се посебно захвалимо БМР-у који је за нашу децу обезбедио пакетиће. Велико ХВАЛА свима који су дошли у тако великом броју да подрже најлепше новогодишње дечије радости.

Галерија фотографија
... ...

10.12.2019. "Игре без граница" у Београду

И ове године смо учествовали на манифестацији "Игре без граница" поводом дана особа са инвалидитетом у Београду у хали "Александар Николић". Догађај је организовао Спортски савез особа са инвалидитетом из Београда у сарадњи са УНИЦЕФ-ом. Нашу школу је представљало три ученика који су учествовали у играма без граница, а које су посебно прилагођене за особе са инвалидитетом. Сви учесници су добили медаље, мајице и пригодне поклоне, а посебно нас радују осмеси наших ученика који су се вратили препуни утисака.

Галерија фотографија
... ...

3.12.2019. Међународни дан особа са инвалидитетом

Поводом међународног дана особа са инвалидитетом традиционално је извршен систематски преглед свих ученика од стране запослених Дома здравља "Др Драга Љочић" у Шапцу. Након прегледа дечији психијатар је одржао предавање за родитеље, а сви ученици су добили пакетиће које је донирао "Транском" Шабац.

Галерија фотографија
... ...

27.11.2019. "Весело мајмунче" и "Змајева ризница"

У фискултурној сали наше школе уприличена је представа "Змајева ризница" коју су извели чланови позоришта за младе " Весело мајмунче". Наши ученици су уживали гледајући дечију представу, а млади глумци су били одушевљени како их је ова дивна школска публика лепо прихватила.

Галерија фотографија
... ...

20.11.2019. Међународни дан детета

Ове године смо у нашој школи међународни дан детета обележили креативно и весело. Организовали смо радионицу у којој су учествовали ученици, родитељи и наставници, а заједнички смо направили део предмета који ће бити искоришћен за новогодишњу изложбу.

Галерија фотографија
... ...

15.11.2019. Међународни дан толеранције

У нашој школи је међународни дан толеранције обележен разним активностима у сарадњи са волонтерима из "Црвеног крста" Шабац. Са ученицима се говорило на тему толерацније, уважавања и поштовања других особа без обзира на њихов е различитости односно боју коже, националну припадност итд..

Кроз игру и дружење и овај пут смо на један весео начин научили неке много важне ствари које ће нам помоћи на путу на којем се постаје добар човек.

Галерија фотографија
... ...

НОВОГОДИШЊА ПРЕДСТАВА – СТАРТИТ ЦЕНТАР – СРЕДА 25.12.2019. У 17.00

НОВОГОДИШЊА ИЗЛОЖБА – ГАЛЕРИЈА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА – ПЕТАК 27.12.2019. У 18.00

Дефектолози и ученици ОШ „Свети Сава“ Шабац су припремили новогодишњу представу која ће бити одржана у СТАРТИТ ЦЕНТРУ у среду 25.12.2019. године у 17.00 часова.

Као и сваке године, биће уприличена и традиционална новогодишња изложба у галерији Културног центра у петак 27.12.2019. године у 18.00 часова

Оба ова догађаја су организована у сарадњи Удружењем за помоћ особама са аутизмом, те овом приликом позивамо све заинтересоване да дођу и подрже активности наше школе и наших пријатења из удружења.

Уверени смо да ће свако ко дође осетити дух новогодишњег расположења и радости коју наша деца испољавају на један посебно диван и дирљив начин.

Захваљујемо се унапред свима који ће доћи и подржати наше новогодишње активности!

...

01.11.2019. Гимназијалци у посети ОШ „Свети Сава“

Ученици Гимназије су дошли на идеју да поклоне књиге нашој деци, па су искористили недавно завршени сајам књига да своју замисао спроведу у дело, када су прикупили пригодне књиге за основце. Представници ученичког парламента су се појавили данас са својим топлим осмесима носећи књиге, корпу с бомбонама и одећу коју су наменили деци из социјално угрожених породица. Наша деца су се много обрадовала посети и поклонима. Посебно су уживали у дружењу са нашим гостима који нису крили своје одушевљење, па су изразили жељу да наставимо сарадњу и у наредном периоду у виду неких заједничких радионица или представе и концерта коју би гимназијалци припремили за ученике наше школе.

Била нам је част да угостимо тако дивне младе људе који знају колико њихово мало некоме вреди много више. Немерљиво је то колико су они својим гестом усрећили наше ученике, а нама одраслима одржали лекцију из емпатије и хуманости.

Велико ХВАЛА у име свих из ОШ „Свети Сава“.

Галерија фотографија
... ...

26.10.2019. НАШИ УЧЕНИЦИ НА КРОСУ РТС-а

Завршна серија Крос РТС-а је одржана 26.10. у Шапцу на Старом граду. Оранизована је и трка за децу са сметњама у развоју у оквиру које су учествовали и ученици наше школе. Сви су победници јер су на крају сви добили медаље и поклоне. Мислимо да њихови осмеси говоре колико су уживали.

Галерија фотографија
... ...

14.10.2019. Добар глас и добро дело, далеко се чује...

07-13.10.2019. Дечија недеља - " Да право свако - дете ужива лако."

Дан 1.

У сали за физичко наставници школе су окупили ученике и играли су квиз "Игром до знања", затим су организовали још низ активности у којима су ученици уживали.

Галерија фотографија
... ...

Дан 2.

У сарадњи са Канцеларијом за младе у просторијама Културног центра се одржала инклузивна радионица. Ученици наше школе са наставницима и ученици ОШ " Вук Караџић" су имали ликовну радионицу " Школа по мојој мери".

Галерија фотографија
... ...

Дан 3.

Наставник физичког васпитања и соматопед школе су одржали вежбе корективне гимнастике. Ученици су активирали сваки мишић на свом телу и са осмехом прихватили вежбе У здравом телу здрав дух.

Галерија фотографија
... ...

Дан 4.

У просторијама школе је одржана радионица "Јесења машта може свашта." У радионици су учествовали ученици првог и другог циклуса са члановима своје породице.

Галерија фотографија
... ...

Дан 5.

Последњи дан Дечије недеље био је посвећен реформатору спрског језика и правописа, Вуку Стефановићу Караџићу. Радионицу је реализовао библиотекар школе са наставницима и ученицима. Сазнали смо зашто је Вук С. Караџић једна од најважнијих личности за српски језик и кулутуру. Причали смо о његовој младости. Објаснили смо како је Вук осмислио и формирао азбуку коју данас познајемо.

Запамтили смо важно правило: Пиши као што говориш, читај како је написано где свако слово значи један глас. Сазнали смо и то да је наша азбука једна од најсавршенијих на свету. Рецитовали смо песме посвећене Вуку. Сазнали смо да је Вук прикупљао народне умотворине, па смо се играли тражећи одговоре на неке занимиљиве загонетке. Сви су уживали, млађи ученици су сазнали нешто ново, а крајњи резултат радионице је колоритна азбука коју смо заједнички направили и која краси нашу читаоницу.

...

05.10.2019. Отварање дечије недеље – представа „Другарство се учи“

Са представом “Другарство се учи”, ученици ОШ "Стојан Новаковић" са младим волонтерима и малим мажореткињама отворили су обележавање „Дечије недеље“ у нашој школи. Ученици и наставници су уживали у костимима, песми, плесу и смеху наших драгих гостију.

...

01.10.2019. 1.Рођендан библиотеке ОШ Свети Сава

Библиотека у ОШ „Свети Сава“ Шабац је регистрована пре тачно годину дана захваљујући несебичном ангажовању запослених у прикупљању књига током распуста прошле године. Наиме, директорка и запослени школе су организовали акцију „Књигом до осмеха“ током које су прикупили довољан број књига и омогућили да се званично отвори библиотека у овој основној школи. Библиотекар се овом колективу придружио крајем године, али то колегиницу није спречило у намери да на један весео начин обележи први рођендан библиотеке.

Нашем скромном слављу су се придружили и родитељи наших ученика, а сви који су нам дошли у госте уместо торте су се служили чоколадним бомбонама које су биле умотане у неки занимљив и поучан цитат или народну умотворину. Наша колегиница нас је подсетила да књиге никада не ћуте, спремне чекају да оживе када се сретну са дечијим радозналим прстима или погледом, јер тај простор заиста јесте срце сваке школе.

Ми желимо нашој библиотеци да прослави још пуно рођендана јер срце наше школе куца захваљујући великој пажњи и љубави свих запослених, као и свих добрих људи који су нам помагали да „Књигом дођемо до осмеха“.

...

30.09.2019. Безбедност деце у саобраћају

У понедељак 30.09. у нашој школи се реализовала акција "Безбедност деце у саобраћају". Акцију су припремили вредни волонтери Црвеног крста Шабац Crveni krst Šabac/Red Cross of Sabac. У активностима је реализована прича и песма о семафору, самостално бојење семафора и прелазак преко зебре. Ученици су уживали , а стечена знања могу применити у свакодневном животу.

...

26.09.2019. Европски дан језика

Наставници руског и енглеског језика, колеге дефектолози и библиотекар у ОШ „Свети Сава“ су заједнички обележили 26. септембар, Европски дан језика. Колегиница Анђелка се посебно потрудила осмисливши ПАНО на којем су се нашле и неке кључне информације о овом дану, а ми смо га са нашим ђацима додатно ушаренили исписавши ЗДРАВО на свим језицима Европе.

Весело смо се надметали у мање или више познатим речима енглеског и руског језика трудивши се да код ученика пробудимо радозналост и жељу да се такмиче и покажу шта су све научили у протеклом периоду.

...

08.09.2019. Међународни дан писмености

Данас је у нашој школи обележен „Међународни дан писмености“ поводом којег је библиотекар школе у читаоници окупио наставнике и ученике како би разговарали на тему елементарне писмености, како у школи, тако и шире.

Млађим ученицима је било занимљиво у атмосфери у којој смо заједнички листали неке познате, а неке нове илустроване приче, па су они својим присуством дали скроман допринос овој великој и озбиљној теми. Библиотекар је са колегиницама поделио последње познате податке који се тичу писмености у нашој земљи, али и у свету, те су заједнички констатовани алармантни подаци јер у Србији тек сваки седми становник има завршену средњу школу, а око половине становништва је дигитално неписмено. Такође смо разменом мишљења дошли до заједничке констатације да свако својим личним усавршавањем, уједно указивањем недостатака, али и предности дигиталног доба, мора да утиче на младе нараштаје у свом свакодневном окружењу, како код куће и на улици, тако и током васпитно-образовног процеса који за дефоктологе у ОШ „Свети Сава“ представља један веома сложен задатак и велики изазов.

Писменост је основа за свако образовање, а у времену у којем живимо где виртуелни свет полако заузима просторе познатог света, библиотекар ће увек предност давати традиционалном читању насупрот електронским изворима, јер књига у том смислу никада не може бити превазиђена.

...

26.06.2019. Спорт је за све – пројекат Удружења „Живимо заједно – Шабац“

Крајем априла отпочела је реализација пројекта „Спорт за све“ у организцији Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју „Живимо заједно – Шабац“, током којег је петнаесторо деце похађало спортске активности које је водио професор физичког васпитања Владимир Мишић заједно са дефектолозима у фискултурној сали ОШ „Свети Сава“.

Деци са сметњама у развоју и инвалидитетом није омогућено да се, поред школских активности, додатно баве спортом, па је педагог школе Јелена Мањенчић анкетирала родитеље који су се позитивно изјаснили о неопходности додатних спортских активности за њихову децу. Овде свакако треба нагласити како велики учинак на њихово опште психофизичко стање и развој има бављење спортом и овај пројекат је само један у низу које Удружење планира да спроведе у будућности у сарадњи са ОШ Свети Сава која је захвална удружењу за њихову несебичну подршку.

Пројекат ће наставити са активностима деце и у септембру са почетком нове школске године.

...

ЗАВРШНИ ИСПИТ И УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ

Упуство →

21.06.2019. Последњи дан школе

Диван начин да завршимо ову школску годину, слављенички и весело, припремајући здраве смути напитке и кокице.

За ову прилику Ивана и Александра су обезбедиле све неопходне састојке, па су најпре мало разговарале о здравој исхрани, а затим су уз асистенцију ученика смутиле воће, мед и житарице уз додатак јогурта, па су сви окупљени наставници са својим ученицима дегустирали смути напитке и уживали у новим укусима.

Настала је права утакмица када су деца спонатно почела да навијају у очекивању да се распукну прве кокице које смо правили са додатком маслиновог уља које због својих нутритивних вредности спада у незаобилазну здраву храну.

Да ли је атмосфера била овако добра због краја школске године, нисмо сигурни, али смо сигурни да ћемо овај догађај поновити и у наредној.

...

05.06.2019. Светски дан екологије

У склопу обележавања светског дана заштите животне средине у нашем граду је по други пут одржан «Фестивал екологије». У оквиру овог фестивала организован је избор за мис и мистер екологије у којем је учешће узела и наша школа са две креације, од којих је једна понела титулу мистера. Ученик четвртог разреда је на шармантан начин приказао ручно израђено одело које је носио. Његово еколошко одело са пуно љубави и пажње сашивено је од празних кесица смокија и чипса, па је добио назив „господин Грицкалица“.

Ништа мање креативну хаљину носила је ученица трећег разреда, али је конкуренција међу девојчицама била много велика. Разуме се да је свима био већи изазов да направе хаљину од рециклираних материјала јер су хаљине свакако атрактивније за око.

...

Поносни смо на наше ученике који су се заједно са својим учитељицама потрудили да израде ове прелепе костиме. Надамо се да ће оваквих акција убудуће бити још више и да мали допринос сваког од нас може да има велики утицај на заједничко мењање свести о заштити животне средине што и јесте био циљ овог фестивала.

29. 05.2019. Посета „Новитасу“

Предузеће које запошљава особе са инвалидитетом, „Novitas Consult“ Шабац, угостило је данас наше ученике којима се ближи упис у средњу школу. Школски тим за професионалну оријентацију је по први пут остварио овакав вид сарадње са неким предузећем чији запослени нису крили одушевљење нашим радозналим осмацима.

Сигурни смо да ће у будућности бити још оваквих посета и да ће ова активност ученика наше школе постати традиционална. У току су договори са још неким правним лицима која су спремна да нам буду домаћини у жељи да остваре сарадњу са ОШ „Свети Сава“, што ће свакако бити на обострано задовољство.

...

21. 05.2019. Светски дан оријентиринга

Поводом светског дана оријентиринга широм света су организоване трке на преко 1500 локација, са преко 300.000 учесника WOD-World Orienteering Day и наша школа се прикључила акцији и организовала трку у дворишту ОШ „Вук Караџић“на рукометном терену. Догађај се нашао на светској мапи, а ученици су се први пут сусрели са овим дивним спортом. Уживали су у откривању лепота оријентације и проналажења скривених животиња на контролним тачкама уз помоћ својих наставника. Сви су били победници и свако дете је добило диплому и медаљу, а колегиница Александра која је била организатор ове трке и логистичка подршка, обећала је да ћемо следећу оријентиринг трку организовати у Летњиковачкој шуми, а ми се већ сада радујемо том дружењу.

Оријентиринг је иначе спорт у којем такмичар уз помоћ мапе и компаса треба за што краће време да обиђе задате контролне тачке и најчешће се одиграва у природном окружењу, али није необично да се трке одигравају усред неког града нпр. Нажалост, лепоте овог спорта су познате мањем броју људи с обзиром на то да није толико популаран у Србији, али се надамо да ћемо и на овај начин промовисати оријентиринг и дружење у природи, као и развијање вештина сналажења и оријентисања у простору, тумачења мапе и свих њених симбола.

...

Савремено доба нам је донело интернет и могућност да будемо у сваком тренутку на било којој тачки планете, па онда заборавимо колико лепа шетња може бити по оближњем парку или правој правцатој шуми где смо окружени природом. WOD-World Orienteering Day

10. 05.2019. Трибина, изложба и концерт у акцији "Уметност-хуманост"

У петак 10. маја 2019. године у сали КЦ одржане су трибина, изложба и концерт у организацији "Школе примењених уметности Шабац", музичке школе "Михаило Вукдраговић" и ОШ "Свети Сава" под називом „Уметност-хуманост“. У исто време одиграла се и инклузивна радионица такође у сали Културног центра, у којој су учествовали ученици поменутих школа. Након трибине и радионице, посетиоци су уживали у наступима талентоване деце из музичке школе. Концерт је завршен хорским наступом, а затим је отворена купопродајна изложба на којој су били изложени ученички радови настали на радионици чијом продајом су прикупљена средства која су донирана ОШ "Свети Сава”.

Трибина је била едукативног карактера, а одзив посетилаца у овом делу је био изузетан. Пред пуном салом говориле су дефектолог ОШ „Свети Сава“ Тања Мијатовић и психолог музиче школе „Михаило Вукдраговић“ Невена Јовић. Тања Мијатовић је истакла вишеструки утицај уметности на децу са сметњама у развоју, а Невена Јовић је говорила о психичком и физичком здрављу свих популација, а посебно људи са инвалидитетом и сметњама у развоју и огромном утицају уметности, како оне неформалне тако и психотерапије, односно музикотерапије, притом наводећи многе примере из њене праксе.

...

Овом приликом се захваљујемо свим ученицима средњих школа који су били део ове дивне акције. Посебно се захваљујемо ученицима уметничке школе који су заједнички са децом из ОШ „Свети Сава“ стварали уметничке радове, те смо на тај начин имали још једну инклузију на делу, овај пут на „уметничком делу“ .

Велику захвалност дугујемо и великом броју посетилаца који су својим присуством подржали ову акцију и показали своју хуманост.

20.04.2019. Хумана чивијада

Туристичка организација града Шапца, на празник дечије радости, Лазареву суботу, организовала је манифестацију „Улица хуманих чивијаша“ под слоганом: „За живот...за радост...за осмех“.

Главна улица је за неколико сати постала права оаза дечијих осмеха, плеса и дечијих песама које су се ориле са главне бине испред дома КЦ-а, а читавом улицом са шарених штандова могла се купити нека лепа ситница прављена душом и срцем како школараца, тако и свих осталих учесника ове манифестације.

...

Куповином беџа или производа које су припремили ученици основних школа, удружења грађана и друштвено одговорна предузећа, посетиоци су учествовали у акцији прикупљања средстава за помоћ деци оболелој од ретких и тешких болести. Поред музичких и плесних група, свој допринос дану солидарности дали су и ученици школе „Свети Сава“ учешћем у програму са припремљеним рецитацијама побрали су велике аплаузе и симатије свих присутних.

02.04.2019. Међународни дан особа са аутизмом

Заиста диван сунчан дан, као поручен за приредбу којом смо у порти Шабачке цркве обележили други април, МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ.

У сарадњи са Удружењем особа са аутизмом и свих драгих пријатеља школе и овог удружења, организовани су наступи хора музичке школе „Михајло Вукдраговић“, затим дечијег хора „Искрице“ који је побрао највише аплауза и хора ОШ „Вук Караџић“ из Мачванског Причиновића. Програм је водила Весна Павловић, предсеница Удружења, а на крају је поделила захвалнице, након чега су се сви упутили у шетњу подршке до трга. Шетња је завршена испред поште где смо на штанду наше школе продавали сапунчиће у плавој боји и друге предмете које су наша деца направила заједно са својим наставницима. Посебно се захваљујемо волонтерима из Економске школе који су подржали целу акцију и са својим професорима организовали продајну изложбу рукотворина у плавој боји која симболише аутизам.

...

Драго нам је што смо на леп начин и ове године обележили међународни дан особа са аутизмом које читав свој живот носе то бреме, а ми треба да будемо свесни колико наша подршка јесте важна, ма како она мала била, она има огроман значај ако се сваки дан потрудимо да особе са аутизмом живе са нама, а не поред нас.

23.03.2019. Стручни семинар одржан у ОШ „Свети Сава“

У нашој школи је одржан семинар од стране Хуманитарне организације „Помоћ породици“, те смо имали прилику да се дружимо са Виолетом и Стеваном Несторовим, дефектолозима који су осмислили и презентовали програм усавршавања на тему „Трансформација школа за образовање деце са сметњама у развоју – Европски модели и подршка деци са дисхармоничним развојем“.

...

Семинару су присуствовали сви запослени у ОШ „Свети Сава“ који нису могли да сакрију своје одушевљење сјајним колегама из Земуна. Њихова професионалност, елоквентност и љубав према послу који успешно раде је у првом плану, јер су на примеру своје школе, „Радивој Поповић“ из Земуна, показали да увек може боље и да својим радом и залагањем стварамо могућност да се постојећи систем рада унапреди и подигне на један много виши ниво. Дискусијом о свим важним питањима, али и проблемима и потешкоћама са којима се сви суочавамо у нашем свакодневном раду, несебично су поделили своја искуства која су нама заиста од користи. Препознали смо пријатеље у Виолети и Стевану и сигурни смо да је овај семинар само први корак у нашој будућој сарадњи и заиста се радујемо наредном дружењу које већ сада са нестрпљењем очекујемо.

8. Март

„Са осмехом анђела, са срцем борца, најлепше створење великог творца. Нежна као срна, јака као стена, јединствено биће звано – жена!“

Међународни дан жена у нашој школи обележен је распевано и весело. Дечица су са својим наставницима увежбала песмице и на тај начин озарила лица својих мама, тетки и бака.

...

28.02.2019. Међународни дан ретких болести

То што је „ретко“ значи само да је посебно и према њему се треба односити са додатном пажњом, негом и љубављу. Зато смо ми „Међународни дан ретких болести“ обележили на наш начин.

Иако пролеће није званично стигло, ми смо сигурно испратили зиму и дочекали први дашак пролећа са нашом децом која се најискреније радују, а ми још више, јер имамо ту част да уживамо заједно са њима. Ово дивно време смо искористили за шетњу и наравно, посету посластичарници „Вишња“. Тамо су нас почастили њиховим надалеко чувеним сладоледом, а једина дилема била је шта одабрати од толико понуђених укуса. Школарци су уживали, а ми одрасли смо упили мало позитивне енергије коју срећна деца и лепо време емитују.

...

За срећу је заиста потребно тако мало, а ми који смо благословени да умемо у том малом да уживамо, желимо овако јавно свима да поручимо – радујте се ситницима јер чине наш живот великим!

21.02.2019. „Не прљај, немаш изговор!“

Наша школа је учествовала у акцији „Не прљај, немаш изговор!“ са два занимљива рада која су настала као резултат добрих идеја и вредних ученика као и њихових наставника. Од пристигла 352 рада, ми смо заузели 27. место и задовољни смо што смо имали прилику да се лепо дружимо, а следећи пут на некој сличној активности сигурно узимамо прво место.

Галерија фотографија

04 – 08.02.2019. „Зимски камп“

Прва недеља зимског распуста у ОШ „Свети Сава“ била је више него активна. Наставници су организовали пет сјајних радионица: говорно-језичка, математичка, ликовна, музичка радионица и физичке активности, у којима су учествовала деца која су желела да на креативан и квалитетан начин проведу своје време.

...

27.01.2019. Школска слава „Свети Сава“

У недељу је заједно са ученицима, родитељима, запосленима и пријатељима школе прослављена школска слава Свети Сава. Након сечења славског колача и приредбе, организовано је пригодно послужење за госте. Школа је од удружења „Да будемо сви једнаки“ и др Дејана Павловића на поклон добила два клима уређаја. Мати Анастасија, игуманија манастира „Светих апостола Петра и Павла“ у Добрићу, је нашим ученицима донела вредне поклоне.

...

На овај дан директорка школе Катарина Томић је званично отворила библиотеку и читаоницу у недавно реновираном простору. Подсећамо да је прошле године од августа до децембра месеца организована акција прикупљања књига под називом „Књигом до осмеха“ чији резултат је нова библиотека обогаћена за велики број књига и уџбеника.

22.01.2019. Трибина „Прихватимо раличитост јер нас она спаја“ и промоција збирке песама „Касни сати“

У сали Културног центра одржана је трибина "Прихватимо различитост јер нас она спаја" у којој су учествовали родитељи чија деца похађају ОШ "Свети Сава", дефектолози, стручни сарадници и представници удружења „Да будемо сви једнаки“ и „Удружење особа са аутизмом“. Повод је био промоција збирке песама "Касни сати" младе шабачке песникиње Јелене Милић Шалака, чија жеља је била да средства од продаје сто примерака ове књиге буду донирана за набавку дидактичког материјала који се користи у свакодневном раду школе.

...

Током трибине повела су се разна питања и потенцијална решења, али нажалост констатовано је да без конкретне подршке друштва и државе проблеми који постоје и који су овим путем изнети не могу бити решени. Школа ће наставити да организује овакве и сличне трибине јер је то једини начин да јавност буде упозната са каквим све изазовима се сусрећу родитељи, деца и запослени у ОШ "Свети Сава".

10.01.2019. Изложба у КЦ града „Шта све могу од папира“

Наши ђаци заједно са својим наставницима су били изузетно креативни за време празника током којих су направили уникатне уметничке предмете од којих су многи пронашли своју употребну вредност што их је чинило додатно интересантним за куповину. Захваљујемо се свима који су узели учешће у нашој акитнвости јер су сва средства од продаје ових дивних предмета била искоришћена за куповину дидактичког материјала за рад са децом у ОШ „Свети Сава“.

...

27 – 31.12.2018. Додела пакетића

Неко је рекао да нема ништа боље од пријатеља, осим „пријатеља са чоколадом“.

Зато нас наши пријатељи: Мото-клуб „Чивија“, Ђорђе и Аца, „Магаренце“, „БМР“ и „Транском“ традиционално пред новогодишње празнике обрадују слатким пакетима у којима поред чоколаде увек има још неко изненађење за нашу добру децу.

...

ОШ Свети Сава

015 341 129

osnovnaskolasvsava@gmail.com

Драгише Пењина 31, Шабац